Ciasto Rocher – bez pieczenia

Ciasto dla wyjątkowych łasuchów. Nieprzyzwoicie słodkie. Właśnie ta myśl nasuwa mi się jako pierwsza i jest dominująca jeśli chodzi o odczucia związane z tym ciastem. Szczerze mówiąc, nie mogłam dać mu rady;) I choć w smaku jest pyszne, to taka dawka słodyczy zdecydowanie jest ponad moje limity;)

Na plus mogę napisać, że jest proste i szybkie do przygotowania i jak widać lista składników jest niewielka.

  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 wafelek o smaku orzechowym (50 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • herbatniki kakaowe – 200-250g
  • kakao do oprószenia
  • opcjonalnie – wiórki czekolady

Formę (21×21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy pierwszą warstwę herbatników.

Orzechy laskowe prażymy kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy nieco przestygną, rolujemy je między dłońmi, usuwając tym samym brązową skórkę. Tak przygotowane orzechy drobno siekamy.

Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy na sztywny krem. 1/3 część kremu odkładamy do miseczki i mieszamy z 1 łyżką cukru pudru. Do reszty kremu dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, pokruszonego drobno wafelka oraz połowę posiekanych orzechów, mieszamy.

Pozostałą masę kajmakową mieszamy z resztą orzechów.

Układamy w blaszce w następujący sposób:

Herbatniki – masa orzechowa – herbatniki – kajmak z orzechami – herbatniki – biała masa – kakao + ewentualnie wiórki czekolady

Ciasto schładzamy w lodówce.

Źródło


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami