Sałatka z sosem musztardowym

Bardzo fajna sałatka. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu lub jako sałatka do pracy czy na kolację. Dodatek musztardy francuskiej przyjemnie zaostrza całość, nadając kilku prostym składnikom zupełnie innego oblicza.

  • 2-3 mini sałaty rzymskie
  • 3 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 czerwona cebula

Sos:

  • 5 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz,
  • odrobina cukru
  • 1-2 łyżki wrzącej wody

Umytą sałatę kroimy na mniejsze części. Układamy na dnie miski, lub bezpośrednio na talerzu.

Pomidory lekko nacinamy, zalewamy na krótką chwilę wrzątkiem, po czym pozbawiamy je skórki. Kroimy na mniejsze cząstki. Ewentualnie możemy użyć pomidorków koktajlowych, wówczas wystarczy przekroić je na pół.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka.

Mozzarellę kroimy na mniejsze części. Możemy również użyć mini kulek mozzarelli i przekroić je na pół.

Pomidorki, cebulę oraz ser rozsypujemy po sałacie. Polewamy sosem (wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać). Gotowe:)


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami