Makaron z sosem serowym

Jedno z lepszych dań z makaronem jakie ostatnio robiłam. Bardzo mi smakowało!

Możecie wymieszać sobie makaron z sosem na patelni, albo tak jak ja, dopiero na talerzu.

Makaron wspaniale smakuje otulony serowym sosem, dodatek szpinaku sprawia, że danie nie jest nudne, a mielone mięso dodatkowo dopełnia całość.

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest szybki do przygotowania, prosty, syty,  no i przede wszystkim pyszny. Jedyny minus to kaloryczność dania, ale raz na jakiś czas można sobie na taką rozpustę pozwolić!

Jeżeli macie ochotę na taki makaron ze szpinakiem, myślę, że ten przepis się Wam spodoba 🙂

  • ok. 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie mielona pierś kurczaka; można zmieszać z mielonym udkiem)
  • 350-400 g świeżego szpinaku baby
  • 1 duża cebula
  • 2 większe ząbki czosnku
  • około 400-500 ml śmietanki 30%
  • 150-200 g serka topionego
  • 150-170 g sera cheddar (starty na drobnych oczkach tarki)
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 400 g makaronu (dowolnie: tagliatelle, spaghetti, penne itd)
  • olej

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso mielone, smażymy razem. Gdy większość mięsa straci różowy kolor dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy dalej. Na samym końcu dodajemy oczyszczone i pozbawione większych łodyżek liście szpinaku. Smażymy krótko, do „zwiędnięcia” szpinaku. Zestawiamy z palnika.

W rondelku podgrzewamy śmietankę. Dodajemy serek topiony, mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z palnika i dodajemy stopniowo starty drobno ser cheddar. Mieszamy. Sos doprawiamy solą,pieprzem oraz gałką muszkatołową.

W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek podanych na opakowaniu. Odcedzamy.

Sos łączymy z mielonym mięsem i szpinakiem, podajemy z makaronem.


Polecam również mój przepis na grillowe menu