Ciasto kakaowo-kokosowe

Proste ciasto kakaowe, pieczone razem z masą kokosowo-grysikową. Zainspirowałam się przepisem od Agi.

Ciasto jest wilgotne i pyszne. Doskonale zda egzamin na imprezach plenerowych, gdy zależy nam na wypieku, który „nie rozpłynie się” pod wpływem ciepła. Sprawdzi się również dla osób, które nie przepadają za ciastami z masą (zwłaszcza śmietanową), bo tutaj masa, choć jest obecna, to stanowi jakby integralną część z ciastem.

Ciasto długo zachowuje świeżość, ale mi najbardziej smakowało tuż po przygotowaniu, w pierwszym i na drugi dzień.

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 260 g drobnego cukru
  • 250 ml wody gazowanej
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąki tortowej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa grysikowo-kokosowa:

  • 750 ml mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 150 g drobnych wiórek kokosowych
  • 80 g kaszy manny

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 30 g śmietanki 30%
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Masa grysikowo-kokosowa:

Zaczynamy od przygotowania masy grysikowo-kokosowej. W tym celu do dużego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia wsypujemy wiórki kokosowe zmieszane z kaszą manną. Gotujemy, często mieszając, aż do zgęstnienia (około 5 minut, na niezbyt dużym ogniu). Odstawiamy.

Ciasto:

W misie miksera umieszczamy jajka oraz cukier. Miksujemy całość przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania gęstej, jasnej i puszystej masy. Zmniejszamy obroty miksera. Do masy jajecznej, cienkim strumieniem, wlewamy wodę gazowaną oraz olej, miksujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.

Połowę ciasta wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wstępnie podpiekamy przez około 15 minut.

Na podpieczone ciasto wylewamy masę grysikowo-kokosową, wyrównujemy, a następnie dajemy pozostałą część ciasta kakaowego.

Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy całość przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Polewa:

Na dno rondelka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Na garnku z gorącą wodą umieszczamy miskę do której dajemy śmietankę i połamaną na kostki czekoladę. Odstawiamy ją na około 2 minutki, po czym dokładnie mieszamy.

Przygotowaną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać go wiórkami kokosowymi.


Inspiracja: cynamonoweszczescie.blogspot.com/2019/10/byskawiczne-ciasto-kokosowo-czekoladowe.html