Makaron z mięsem mielonym, boczkiem i pieczarkami w śmietanowym sosie

Bardzo lubię wszelkie dania makaronowe. Makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (makaron po bolońsku) to u nas podstawa. Kiedy jednak brak w domu pomidorów, można również przygotować pyszne danie z dodatkiem słodkiej śmietanki (ta wysokoprocentowa sprawdza się moim zdaniem najlepiej, a dodatkowo daje gwarancję, że żaden sos z jej udziałem się nie zwarzy).

Słodka śmietanka, mięso, makaron, boczek… no właśnie – danie do niskokalorycznych nie należy. Raz na jakiś czas (zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym) warto sobie jednak pozwolić na takie „małe grzeszki” i przygotować  makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowym. Tym bardziej, że to prosta, a niebywale smaczna potrawa.

  • ok. 400 g ulubionego makaronu
  • 300-400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego (u mnie mielona łopatka)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 350-400 g pieczarek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 – 1 i 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki natki pietruszki
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – garść tartego sera
  • olej/masło

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Cebulę kroimy w piórka.

Boczek kroimy w kostkę.

Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.

Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę. Po chwili do cebuli dodajemy boczek. Smażymy przez chwilę. Stopniowo dorzucamy pieczarki. Gdy pieczarki się przyrumienią, dodajemy mięso mielone, smażymy dalej. Kiedy mięso straci różowy kolor dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz oraz mieloną paprykę. Wlewamy śmietankę i dusimy wszystko razem aż do lekkiego odparowania śmietany (sos powinien lekko zgęstnieć). Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem.

Odcedzony makaron mieszamy z mięsem i pieczarkami. Tuż przed podaniem możemy posypać tartym serem.