Makaron z brokułem w sosie śmietanowym

Kolejna szybka propozycja obiadowa – makaron w sosie brokułowo-śmietanowym.

Przy dobrej organizacji, obiad można przygotować w niecałe 30 minut.

Jest to opcja dla tych, którzy lubią dania makaronowe w śmietanowym sosie. Ja zawsze używam śmietanki 30%, bo ona dobrze znosi wysokie temperatury i szybko gęstnieje.

Całość, już na talerzu, posypuję płatkami drożdżowymi. Jest to fajny dodatek, ale nie jest tutaj niezbędny. Ja po prostu kiedyś kupiłam dosyć duże opakowanie i teraz, gdzie mogę, dodaję je, by się nie zmarnowały 😉

Na 3 porcje:

  • 1 brokuł
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 150 g szpinaku – opcjonalnie
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 30 g tartego parmezanu
  • 30 g tartego sera żółtego (gouda, ementaler, cheddar)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • makaron ryżowy lub spaghetti

Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku przez około 5-8 minut (do miękkości). Odcedzamy. Dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki.

Cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niedużym ogniu. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i dalej krótko smażymy. Zalewamy całość śmietanką zmieszaną z parmezanem. Posypujemy tartym serem żółtym. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy brokuły, opcjonalnie można dodać również świeży szpinak. Doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.

Makaron gotujemy na al dente. Odcedzamy. Łączymy z sosem serowo-brokułowym.

Dodatkowo można posypać całość płatkami drożdżowymi lub tartym serem.