Rolada jabłkowa

Prosta, szybka do przygotowania i co najważniejsze smaczna. Taka właśnie jest ta rolada z jabłkami.

Jeśli lubicie takie proste ciasta z jabłkami, zachęcam do przygotowania.

Ja nie do końca zastosowałam się do przepisu, następnym razem dam ciut większą warstwę jabłek;)

  • 600 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 2 łyżeczki cynamonu

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody

Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny i rozkładamy – jeden obok drugiego – na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. Oprószamy cynamonem.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy letnią wodę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając szpatułką łączymy z masą jajeczną.

Ciasto biszkoptowe wylewamy ostrożnie na blaszkę wyłożoną jabłkami. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-23 minuty.

Upieczone ciasto od razu przekładamy (papierem do pieczenia ku górze) na zwilżoną i oprószoną cukrem pudrem ściereczkę. Ostrożnie zdejmujemy papier. Zwijamy ściśle roladę, zaczynając od dłuższego boku.

Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Źródło

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku