Sałatka kalafiorowa

Taką sałatkę od lat robi moja Teściowa:) Uwielbiam ją:) No, sałatkę i Teściową oczywiście;)

Sałatka jest fantastyczna, a jest tylko 3-składnikowa. Kalafior spełnia tutaj główna rolę, ogórek idealnie „zaostrza” całość, a koperek nadaje wspaniałego aromatu. Sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb, do dań z grilla czy też jako samodzielne danie.

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Przygotowuję ją kilka razy w roku i zawsze tak samo zachwyca mnie ona swym smakiem i prostotą. Polecam i Wam:)

  • 1 duży kalafior
  • 1 słoik korniszonów
  • 1 pęczek koperku
  • majonez
  • sol, pieprz

Kalafior dzielimy na mniejsze części. Gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny cukru. Po przestudzeniu dzielimy na małe różyczki.

Ogórki kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy.

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy kilka łyżek majonezu, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.

Sałatka najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

9 myśli do „Sałatka kalafiorowa”

  1. Witaj Ewo. Na wczorajszego grila do znajomych zrobiłam sałatkę z Twojego przepisu i wszyscy którzy jedli mówili że pyszna i pytali kto robił. Super smakuje.

    1. My też bardzo lubimy tę sałatkę:) Cieszę się, że i wśród Twoich znajomych zebrała pozytywne opinie:) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz:))

Odpowiedz na „EdytaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.