Sałatka kalafiorowa

Taką sałatkę od lat robi moja Teściowa. Uwielbiam ją! No, sałatkę i Teściową oczywiście;)

Sałatka jest fantastyczna, a jest tylko 3-składnikowa. Kalafior spełnia tutaj główna rolę, ogórek idealnie „zaostrza” całość, a koperek nadaje wspaniałego aromatu. Sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb, do dań z grilla czy też jako samodzielne danie.

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Przygotowuję ją kilka razy w roku. Jest smaczna i szybka do przygotowania, a także co ważne, nie jest droga. Polecam i Wam:)

  • 1 duży kalafior
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 pęczek koperku
  • majonez
  • sol, pieprz

Kalafior dzielimy na mniejsze części. Gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny cukru. Po przestudzeniu dzielimy na małe różyczki.

Ogórki kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy.

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy kilka łyżek majonezu, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.

Sałatka najlepiej smakuje dobrze schłodzona.