Sałatka kalafiorowa z pomidorami i jajkiem

Błyskawiczna sałatka z kilku składników, idealna jako posiłek w ciepłe, letnie dni.

Jako, że i kalafior i jajka i pomidory są dosyć łagodne w smaku, dla zaostrzenia dodałam do sałatki marynowaną czerwoną cebulę. Kto mnie zna, lub uważnie śledzi przepisy na blogu, ten wie, że lubię dodawać ją do różnego rodzaju dań – czy domowych fast fooodów czy sałatek właśnie.

Jeśli sałatkę zamierzasz przygotować na grilla czy inne rodzinne spotkanie, pamiętaj, by odłożyć sobie kilka kawałków jajka i pomidora do dekoracji. Sałatka będzie ładniej się prezentować jeśli nie wszystkie składniki zostaną wymieszane z sosem 😉

  • 1 kalafior
  • 4 pomidory malinowe (do dekoracji można użyć kilku pomidorków koktajlowych)
  • 5 jajek
  • 1-2 czerwone cebule
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy sarepskiej lub grillowej
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy. Po przestudzeniu dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę.

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Po usunięciu skórki i gniazda nasiennego kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w piórka. Zasypujemy ją cukrem pudrem, a po około 10 minutach wlewamy ocet winny. Odstawiamy na kolejne 10-15 minut. Dodajemy do sałatki po odsączeniu z zalewy.

Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem.