Sałatka kalafiorowa z jajkami i rzodkiewką

Pierwsza myśl po spróbowaniu tej sałatki była taka, że jest ona zdecydowanie zbyt łagodna. Dużo bardziej smakuje mi ta z dodatkiem ogórka i koperku (przepis TUTAJ). Tutaj niestety nie miałam żadnej zieleniny i bardzo mi tego brakowało. Myślę, że posiekana dymka mogłaby nieco zaostrzyć całość i w przepisie rekomenduję jej dodatek.

U mnie ostatecznie pomogło mocniejsze doprawienie – wtedy sałatka już smakowała odpowiednio dobrze:)

  • 1 kalafior
  • 4-5 jajek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku/dymki
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier

Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie na pół miękko. Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Rzodkiewki kroimy na półplasterki.

Szczypiorek/dymkę drobno siekamy.

Wszystkie składniki umieszczamy ze sobą w misce, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.