Sałatka kalafiorowa z pieczarkami i serem
Jak być może zdążyliście zauważyć, oprócz sałatek takich typowo imprezowych, często przygotowuję proste, kilkuskładnikowe sałatki, idealne do zjedzenia na kolację czy zabrania ze sobą do pracy. Dziś również chciałabym się podzielić z Wami tego typu sałatką. Jest to sałatka dla fanów kalafiora i pieczarek, gdyż te dwa składniki są tutaj głównymi bohaterami. Do tego trochę żółtego sera wędzonego, natka pietruszki, orzechy i sos majonezowy, doprawiony granulowanym czosnkiem i mieloną papryką.
Jest prosto i smacznie, czyli tak, jak lubię najbardziej.
Sałatka świetnie smakuje z kromką bagietki. U nas doskonale sprawdziła się w roli sałatki kolacyjnej, ale już wyobrażam sobie, że będzie też fajnie pasowała np do mięs z grilla.
A skoro o grillu mowa, zobacz też przepis na inną kalafiorową sałatkę idealną na grilla (i nie tylko!). TU przepis.
- 1 mała główka kalafiora
- 220-250 g pieczarek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 plasterki wędzonego żółtego sera, u mnie Edam
- garść orzechów (laskowe, nerkowce, włoskie – do wyboru)
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- granulowany czosnek
- mielona papryka słodka
- sól, pieprz, szczypta cukru
Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu dzielimy na mniejsze kawałki.
Pieczarki kroimy na półplasterki. Smażymy na rozgrzanym na patelni maśle. Pod koniec wlewamy sos sojowy, smażymy jeszcze chwilkę, aż do odparowania. Zdejmujemy z patelni.
Plastry sera kroimy w kostkę.
Orzechy siekamy.
Majonez łączymy z gęstą śmietaną. Doprawiamy do smaku szczyptą granulowanego czosnku, mielonej papryki oraz solą i pieprzem.
Na półmisku rozkładamy różyczki kalafiora. Skrapiamy je przygotowanym sosem. Wykładamy pieczarki. Wierzch posypujemy orzechami, serem i posiekaną natką.
Podajemy solo lub z kromką świeżej bagietki.
Pysznie, zdrowo i kolorowo, czyli trzeba spróbować. 🙂