Ciasto z ricottą i rabarbarem

To ciasto, to była miłość od pierwszego wejrzenia;) Kobieca intuicja podpowiadała mi, wręcz krzyczała do mnie, że muszę je upiec i że będzie pyszne. Miałam nosa:) Ciasto faktycznie okazało się fenomenalne w smaku. Doskonałe w swej prostocie, z idealnie wyważoną równowagą słodyczy i kwasowości. Mięciutkie, wilgotne i delikatne. No pyszne po prostu. Mój M. stwierdził, że koniecznie do powtórki i ja zgadzam się z nim w 100%. A samo ciasto, poza tym, że smakuje świetnie, jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, jak mało które:) Doskonałe w swej kategorii? Dla mnie tak:) Cieszę się, że na niego trafiłam. A gdzie? O tutaj 🙂

  • 4-6 łodyg rabarbaru
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g ricotty
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki brązowego cukru

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki (u mnie około 3 cm).

Do misy miksera wbijamy jajka. Dodajemy cukier, sól, skórkę otartą z cytryny, ricottę oraz olej. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie przez chwilę, aż do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Następnie stopniowo dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksujemy na nieco mniejszych obrotach, do połączenia. Na koniec do ciasta wkładamy kawałki rabarbaru, mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 24 cm. Wierzch posypujemy brązowym cukrem.

Pieczemy około 1 godziny (lub nieco dłużej, do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Źródło

4 myśli do „Ciasto z ricottą i rabarbarem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.