Tres leches (3 mleka)

Powiedzieć o tym cieście, że jest pyszne, to stanowczo za mało! Musicie mi uwierzyć.

Wiele razy spotykałam się z pozytywnymi opiniami o nim. Okazało się, że wszystkie zachwyty były słuszne i uzasadnione. To jedno z niewielu ciast, które zachwyciły mnie tak bardzo, że nawet nie sposób tego opisać. Krótko mówiąc, ciasto jest boskie!

Ten meksykański wypiek z wyglądu tak niepozorny, a potrafi sprawić, że po jednym kawałku od razu ma się ochotę na następny. Ciasto jest słodziutkie i taaaakie wilgotne, że od teraz ląduje wysoko na liście moich ulubionych ciast.

Przyznam się, że robiąc je po raz pierwszy nie miałam jakichś szczególnych oczekiwań. Zamiast na eksperymenty, zdecydowałam się na przepis z Moich Wypieków, nieznacznie tylko zmieniłam ilość płynnych składników (bo łatwiej mi operować na szklankach, niż mililitrach, wlałam więc składniki niejako „na oko”). Kiedy wylewałam mleczną mieszankę na ciasto, bałam się co to też z tego wyjdzie. Czy nie będzie aż do przesady rozmoknięte? Na szczęście wyszło po prostu idealnie.

Jeśli szukasz ciasta, które jest proste do przygotowania, nie wymaga długiego stania w kuchni, a jednocześnie zapewnia efekt WOW, to wypróbuj właśnie ten przepis! Nie zawiedziesz się 🙂

Jeśli jednak jesteś na diecie, trzymaj się od niego z daleka, bo z diety nici;)

Szklanka – 250 ml

Ciasto:

  • 110 g masła
  • 1 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szkl.i mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Do nasączenia:

  • 1 szkl. mleczka skondensowanego słodzonego
  • 1 i 1/3 szkl. mleczka skondensowanego niesłodzonego
  • 3/4 szkl. śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 300 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 op. śmietan-fixu
  • płatki migdałowe

Masło wraz z mlekiem podgrzewamy na małym ogniu, do połączenia. Lekko studzimy.

Całe jajka wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę (około 7-10 minut, do znacznego zwiększenia objętości). Stopniowo i naprzemiennie (w 2-3 partiach) dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, solą i szczyptą gałki oraz lekko ciepłe masło z mlekiem. Miksujemy do połączenia.

Płynne ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut (do suchego patyczka!).

W garnuszku mieszamy śmietankę, mleczko skondensowane słodzone i niesłodzone oraz ekstrakt waniliowy.

Upieczone ciasto odstawiamy na 10 minut, po czym licznie nakłuwamy je patyczkiem do szaszłyków i POWOLI, łyżka po łyżce, polewamy mleczną mieszanką. Odstawiamy do schłodzenia.


Płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej, suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Studzimy.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz niewielką ilość śmietan-fixu. Wykładamy na przestudzone ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.