Ciasto ucierane z rabarbarem i bezą

Oj, pyszne było to ciasto. Słodkie jak ulepek, ale nie przeszkodziło to zniknąć mu w mgnieniu oka 🙂

Pyszne ucierane ciasto z rabarbarem a na wierzchu białkowa pianka to coś, co zdecydowanie potrafi umilić, a przede wszystkim osłodzić weekend 🙂 Słodkie, wilgotne, po prostu pyszne.

  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 4 żółtka + 2 jajka
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500-600 g rabarbaru + 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 4 białka
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • płatki migdałowe – 2 garści

Oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki (około 1-2 cm plasterki). Oprószamy cukrem i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku, a dalej po 1 całym jajku. Miksujemy krótko po każdym dodaniu. Na sam koniec, w 2-3 partiach, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (miksujemy krótko, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy; Pod koniec można nawet wymieszać składniki szpatułką, koniecznie mieszając w jednym kierunku).

Mniej więcej 2/3 powstałego ciasta wykładamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rozprowadzamy rabarbar. Następnie wykładamy pozostałą część ciasta.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut.

Pod koniec pieczenia ciasta ubijamy na sztywno białka. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Miksujemy aż do otrzymania białej, gęstej piany. Powstałą pianę wykładamy na podpieczone ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika, obniżając temperaturę do 150 stopni. Pieczemy dalej przez 20-25 minut.