Farfalle w zielonym towarzystwie
Makaronowe kokardki podane razem z zielonym oraz cukrowym groszkiem, porem oraz sosem z dodatkiem boczku i pietruszki. Pyszne i lekkie danie, które przygotowałam dziś po raz pierwszy, ale już teraz wiem, że na pewno będą powtórki. Zdradzę Wam w sekrecie, że pomyślałam o makaronie, bo miałam końcówkę parmezanu. Wiadomo, że makaron posypany parmezanem jest najlepszy. No więc zrobiłam makaron, zjadłam makaron…. a o parmezanie zapomniałam;) Cała ja;) Powiem Wam jednak, że i bez parmezanu było pyszne, choć niebawem mam w planach powtórzyć już w pełnej wersji;)
- 200 g mrożonego groszku
- 100-150 g groszku cukrowego
- 1 duży por
- 1 cebula
- 150 g wędzonego boczku
- 250 g makaronu farfalle
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- 250 ml kremówki
- 250 ml bulionu warzywnego
- duży pęczek natki pietruszki
- parmezan
- sól, pieprz
Mrożony groszek przesypujemy na sito i odkładamy do rozmrożenia.
Natkę pietruszki drobno siekamy. Groszek cukrowy myjemy.
Oczyszczony por kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy na mniejsze paseczki.
Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażamy boczek. Zrumieniony zbieramy z patelni i odkładamy na bok, a na wytopionym z boczku tłuszczu (gdyby nie było go zbyt dużo należy dolać 1 łyżkę oleju) podsmażamy cebulę i pora.
Zeszklone warzywa posypujemy mąką i stale mieszając smażymy razem jeszcze chwilę. Następnie wlewamy kremówkę oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia. W razie gdyby sos za bardzo się zagęścił dolewamy jeszcze około 1/2 szkl. zimnej wody. Po około 5 minutach od zagotowania dodajemy rozmrożony groszek i groszek cukrowy i gotujemy dalej aż do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (u mnie wystarczyły 3 minuty, by mrożony groszek zmięknął, a groszek cukrowy wciąż pozostał półtwardy).
Do sosu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz podsmażony boczek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
W międzyczasie makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju.
Makaron podajemy wymieszany z sosem, posypany tartym parmezanem.
Przepis z czasopisma kulinarnego
Bardzo lubię dania z makaronem, prezentuje się pysznie 🙂
Dziękuję:) Dania z makaronem są super, szkoda tylko, że tuczące;) inaczej jadłabym je na okrągło;)
Świetne danie, lekkie i kolorowe 🙂
Kochana, danie jest tak pyszne, że aż ślinka leci :))) jak z dobrej włoskiej restauracji, pyszności :)))
Oo, bardzo to miłe, zwłaszcza od Ciebie:) w temacie makaronów jesteś dla mnie niedoścignionym wzorem:)
Super przepis, uwielbiam takie proste i szybkie dania i do tego jeszcze z makaronem 🙂 Przepis zapisuję 🙂
Super, że się podoba:) Wyszło bardzo, bardzo smaczne, więc polecam z czystym sumieniem:)
Super tak lekko, zielono i kolorowo 🙂
i pysznie na dodatek;) Pozdrawiam:)