Makaron z kurczakiem w porowo-cukiniowym sosie śmietanowym

Chyba poszalałam z tą nazwą… długaśna jakaś taka;) Być może niepotrzebnie chciałam zawrzeć w niej całość smaków. Mamy więc sos na bazie porów, cebuli i cukinii, oczywiście dodatek w postaci mięsa również musi się znaleźć. Wszystko to przygotowane w sosie śmietanowym z dodatekiem topionego serka i podane z makaronem. Delikatne, pyszne i sycące:)

  • około 500 g piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 2 pory
  • 2 nieduże cukinie
  • około 1 szkl. śmietanki 30%
  • 100 g serka topionego (np tylżycki)
  • czosnek granulowany
  • opcjonalnie – 1 kostka cebulki pieczonej Knorr
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi kurczaka kroimy w niewielkie paseczki.

Cebule kroimy w średniej wielkości kostkę (nie za dużą, ale nie tak drobną jak np do sałatek). Por kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy w słupki (lub na ćwiartki, jak kto lubi).

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pora i smażymy chwilę wszystko razem. Następnie wrzucamy pokrojone w paseczki kawałki kurczaka, doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu, czosnku granulowanego i dalej smażymy. Gdy mięso jest już usmażone dodajemy cukinię, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy chwilę.

Do niedużego garnuszka wlewamy śmietankę i pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Pogdrzewamy na niewielkim ogniu do momentu roztopienia się serka. Następnie całość dodajemy do mięsa z warzywami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki, możemy też wkruszyć 1 kostkę cebulową Knorr.

W międzyczasie stawiamy wodę na makaron. Gotujemy go w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu.

Sos podajemy razem z makaronem.

Jedna myśl do “Makaron z kurczakiem w porowo-cukiniowym sosie śmietanowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.