Kurczak w sosie tymiankowym
Kurczak, a dokładniej rzecz ujmując filety z kurczaka w śmietanowo-tymiankowym sosie, to moja propozycja na delikatny, pyszny posiłek.
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 1 szkl. śmietany 12%
- 2 łyżki świeżego tymianku + trochę do dekoracji
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso kroimy na porcje. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy, następnie posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (1-2 łyżki oleju) obsmażamy mięso. Odkładamy do rondelka i pozostawiamy pod przykryciem na czas przygotowania sosu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Gdy cebula się zeszkli (nie może jednak zbyt mocno zbrązowieć), dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny. Gotujemy do czasu zgęstnienia sosu. Następnie sos doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy posiekane zioła. Do przygotowanego sosu przekładamy mięso i całość dusimy jeszcze około 5 minut.