Kurczak w sosie śmietanowym ze szpinakiem i camembertem

Bardzo lubię łączyć kurczaka ze szpinakiem. Oprócz roladek (jak np w przepisie na piersi kurczaka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami, roladki drobiowe ze szpinakiem na sosie grzybowym czy piersi kurczaka ze szpinakiem i twarożkiem), pasuje mi do tego zestawu również sos na bazie śmietanki i do tego ugotowany makaron (robię tak w przypadku kurczaka w śmietanowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami). Tym razem również wybrałam opcję z makaronem i sosem. Bardzo miłym zaskoczeniem do tego lubianego przez nas połączenia okazał się prosty dodatek w postaci sera camembert. Zostawiłam go na chwilę pod przykryciem, tak by mógł nieznacznie się roztopić. Super oddał smak do sosu. Z pewnością polecę to danie również tym, którzy lubią sosy z dodatkiem gorgonzoli.

Pysznie wyszło.

A jeżeli lubisz takie połączenia smakowe, polecam Ci również bardzo smaczną sałatkę z kurczakiem i camembertem.

na 3-4 porcje:

  • około 500 g piersi z kurczaka (2 pojedyncze piersi)
  • 1 cebula
  • 100-150 g świeżego szpinaku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 op. sera camembert
  • przyprawy do kurczaka: u mnie mielona papryka słodka i ostra, kurkuma, curry, mielony imbir, sól, pieprz
  • olej
  • makaron (u mnie 300 g na 3 osoby)

Cebulę kroimy w piórka.

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami do kurczaka (u mnie to szczypta curry, kurkumy, mielonego imbiru, ostrej papryki, słodka papryka oraz sól i pieprz). Skrapiamy 1 łyżką oleju i dokładnie mieszamy, wcierając przyprawy w mięso.


Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy mięso. Gdy mięso zacznie tracić różowy kolor, na patelnię wsypujemy piórka cebuli, smażymy dalej, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy szpinak, a gdy nieco zwiędnie, wlewamy słodką śmietankę. Gotujemy na średnim ogniu, do wyraźnego zgęstnienia sosu. Pod koniec, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej lub granulowanym czosnkiem (u mnie nie było takiej potrzeby).

Ser camembert kroimy na trójkąty. Dodajemy pod koniec do gęstego sosu. Przykrywamy na minutkę pokrywką, aż ser nieco się roztopi.

Podajemy np z ugotowanym makaronem.