Sałatka ryżowa z jajkiem i wędzonym łososiem
Prosta sałatka z ryżem, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, jajkami i łososiem. Smaczna, zdrowa i pożywna. Zdecydowanie bardziej „codzienna” niż „imprezowa”. W sam raz na posiłek w ciągu dnia, w pracy lub w domu.
- 150 g ryżu basmati
- 4 jajka
- 1 op. wędzonego na gorąco łososia
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1-2 garście świeżego szpinaku
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy np miodowej
- sól, pieprz
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.
Pomidorki kroimy na pół.
Szpinak siekamy na mniejsze kawałki. Ja podałam surowe listki, ale jeśli wolisz, możesz go krótko przesmażyć na patelni (wówczas oprósz go solą, pieprzem i czosnkiem – granulowanym lub świeżym, przeciśniętym przez praskę).
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, musztardą oraz przyprawami (mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji). Ja początkowo miałam na tych składnikach zakończyć, ale ostatecznie dodałam jeszcze majonez, moim zdaniem sałatka zyskała na smaku, ale jeśli wolisz opcję bez majonezu, możesz go pominąć.
Sos mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki.