Makaron z łososiem i szpinakiem

Makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem oraz suszonymi pomidorami polecam na szybki obiad lub ciepłą kolację.

Danie jest proste i smakuje bardzo dobrze. Nie jest to nic wyszukanego, ale w kategorii szybkich obiadów myślę, że warto zrobić.

Do przygotowania dania wykorzystałam świeży szpinak oraz łososia wędzonego na zimno. Całość, aby była jeszcze bardziej sycąca, podałam z jajem w koszulce. Sprawdzi się też jajo sadzone.

na 3 porcje:

  • 200-250 g makaronu spaghetti
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • około 100-150 g świeżego szpinaku
  • 150 g wędzonego na zimno łososia
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy
  • sól, pieprz
  • olej/masło
  • jajka – ilość wg potrzeb

Cebule kroimy w kostkę.

Czosnek kroimy na cienkie plasterki.

Suszone pomidory osączamy z oleju, drobno siekamy.

Szpinak myjemy, osączamy na sicie, z grubsza siekamy.

Łososia kroimy na mniejsze kawałki.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy czosnek oraz suszone pomidory. Smażymy przez chwilę, często mieszając. Następnie dodajemy szpinak, a na sam koniec dokładamy łososia. Smażymy krótko, do czasu aż szpinak „zwiędnie”. Oprószamy solą oraz pieprzem.

Jajka gotujemy wg upodobań – robimy sadzone lub gotujemy jajka w koszulce.