Sałatka z tortellini i szpinakiem

Sałatka z tortellini, szpinakiem, młodymi listkami, dwoma rodzajami pomidorków – koktajlowymi i suszonymi, mozzarellą, boczkiem i pestkami dyni, skropiona dressingiem.

Bardzo fajna, lekka i pożywna sałatka.

  • 1 op. tortellini (250 g)
  • 2-3 garście świeżego szpinaku + 1/2 op. młodych listków (można dać sam szpinak, dodać rukolę, roszponkę itp)
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g mozzarelli
  • 100 g boczku (cienkie plastry)
  • garść pestek dyni

Sos:

  • 1/3 szkl. oleju/oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na sos umieszczamy w zamykanym słoiczku i potrząsamy aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.

Tortellini gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy.

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Super sprawdzą się też mini kulki mozzarelli.

Boczek kroimy na paseczki i wysmażamy na chrupko, na rozgrzanej, suchej patelni.

W misce umieszczamy umyty i osuszony szpinak oraz listki roszponki, szczawiu itp, dodajemy pomidorki, tortellini, mozzarellę. Skrapiamy przygotowanym dressingiem. Całość posypujemy boczkiem oraz pestkami dyni.