Sałatka z paluszkami krabowymi i ryżem

Sałatka ryżowa z paluszkami krabowymi, kukurydzą, serem, ogórkiem i pomidorkami.

Jeśli do tej sałatki nie pasują Ci pomidorki, możesz je pominąć i dodać np ugotowane i pokrojone w kostkę jajka. Ja następnym razem tak właśnie zrobię.

  • 1 szkl. ryżu basmati
  • 200-250 g paluszków krabowych
  • 1 mini puszka kukurydzy
  • 2 ogórki konserwowe/kiszone
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • około 100 g żółtego sera
  • opcjonalnie – 2-3 jajka ugotowane na twardo

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka ketchupu, u mnie pikantny
  • zioła prowansalskie z młynka
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Paluszki krabowe kroimy na plasterki.

Pomidorki kroimy na pół.

Ogórki kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Majonez łączymy z ketchupem i ze śmietaną. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.