Sałatka z kaszą i wędzonym łososiem

Kaszę z wędzonym łososiem przygotowałam po raz pierwszy z myślą o podaniu jej w formie szybkiej obiado-kolacji. Tak nam to połączenie zasmakowało, że od tamtej pory wracam do tego przepisu i szykuję je sobie jako posiłek do pracy. Jedynie co, to pomijam dodatek oliwek 😉

Do sałatki wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale równie dobrze sprawdzi się kasza gryczana niepalona, bulgur czy pęczak.

Połączenie wędzonego twarogu z kaszą, wędzonym łososiem i pomidorkami jest świetne. Nie pomijajcie jego dodatku. Jeśli jednak nie lubicie tego smaku, możecie podmienić go na ser feta.

Sałatka powinna równie dobrze smakować posypana dodatkowo niewielką ilością koperku.

  • 130 g ulubionej kaszy (gryczana niepalona, jęczmienna, pęczak, bulgur)
  • 1 op. wędzonego na gorąco łososia (125g)
  • 1/5 op. wędzonego twarogu
  • około 150 g pomidorków koktajlowych
  • 4 oliwki (można pominąć)
  • garść pestek dyni

sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Kaszę gotujemy na sypko.

Składniki na sos mieszamy. Dodajemy do kaszy. Dodajemy też pokrojone na pół pomidorki, podzielonego na mniejsze kawałki łososia, pokrojone na plasterki oliwki oraz pokruszony wędzony twaróg. Mieszamy. Całość można posypać też pestkami dyni.