Ekspresowa sałatka śniadaniowa

Pyszna i szybka do przygotowania sałatka śniadaniowa dla dwóch osób.

Jeśli chcesz, by była jeszcze szybsza, możesz pominąć krojenie pomidorków i oliwek i dodać je w całości. Paprykę można kupić w lidlu już pokrojoną, więc tutaj też wystarczy wyjąć ją ze słoiczka. Podobnie z orzechami i burratą – z tymi też nie trzeba nic robić.

Sałatka jest prosta i smaczna i doskonale komponuje się z dressingiem balsamiczno-miodowo-musztardowym. Ja zwykle robię go wg poniższych proporcji, ale nie dodaję całego do sałatki, tylko zostawiam sobie w słoiczku i wykorzystuję do sałatki obiadowej (wtedy też wykorzystuję pozostałą rukolę).

  • 2-3 garście rukoli
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki pokrojonej papryczki piquillo (ze słoiczka, Lidl)
  • kilka czarnych oliwek
  • burrata
  • pestki dyni/orzechy laskowe

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Rukolę rozkładamy na dwie miseczki. Do każdej dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone na plasterki oliwki, osączoną z zalewy pokrojoną papryczkę piquillo. Na środek dajemy przepołowioną burratę, posypujemy orzechami i/lub pestkami.

W słoiczku lub wysokiej szklance umieszczamy składniki dressingu, potrząsamy zamkniętym słoiczkiem lub mieszamy malutką rózgą, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.

Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę (ja wykorzystuję jedynie część sosu).