Brownie z bananami i kremem orzechowym
Ostatnio miałam wielką ochotę na brownie. Jakiś czas temu robiłam podobne ciasto, ale tym razem zrobiłam brownie z dodatkiem mielonych migdałów, a pomiędzy ciastem, a kremem orzechowym znalazły się plasterki banana.
Ciasto jest mocno czekoladowe, „maziste” (w tym pozytywnym znaczeniu) oraz bardzo smaczne. Najlepiej przechowywać go w lodówce w zamkniętym pojemniku, bo takie schłodzone smakuje najlepiej.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/browniezbananamiimasaorzechowa6.jpg)
- 185 g masła
- 200 g czekolady deserowej/gorzkiej
- 1 lekko kopiasta łyżka gorzkiego kakao
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru
- 40 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki soli
Masa:
- 500 g mascarpone
- 150-200 g gładkiego masła orzechowego
- cukier puder do smaku
Dodatkowo:
- 2-3 duże banany (raczej nie takie super mocno dojrzałe)
- posiekane orzechy lub czekolada do dekoracji
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/brownie-1-900x1600.jpg)
Masło roztapiamy na malutkim ogniu, pod koniec dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz gorzkie kakao. Mieszamy do połączenia. Studzimy.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/brownie2-900x1600.jpg)
Jajka wybijamy do garnka i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy sól oraz cukier i ponownie ubijamy rózgą, aż do lekkiego spienienia.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/brownie3-900x1600.jpg)
Do masy jajecznej wlewamy przestudzoną masę czekoladową, delikatnie mieszamy.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/brownie4-900x1600.jpg)
Na końcu dodajemy mielone migdały, mąkę oraz sól, mieszamy łyżką (mieszamy tylko do połączenia, niezbyt długo, masa nie musi być super gładka).
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/brownieprzedpieczeniem.jpg)
Ciasto przelewamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy do tzw suchego patyczka (przez około 25-35 minut lub jeśli jest taka potrzeba nieco dłużej, około 40 minut).
Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/mascarponezmaslemorzechowym1.jpg)
W misie miksera umieszczamy serek mascarpone oraz masło orzechowe. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Na koniec w razie potrzeby dosładzamy do smaku cukrem pudrem, ponownie krótko miksujemy.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/browniezbananami-900x1600.jpg)
Banany obieramy i kroimy na grubsze plastry. Rozkładamy na wierzchu przestudzonego ciasta.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/browniezbananamimasa.jpg)
Przykrywamy je przygotowanym kremem orzechowym (krem jest gęsty, więc warto rozkładać go „kupkami” po całej powierzchni ciasta, a następnie wyrównać za pomocą szpatułki). Wierzch dowolnie dekorujemy – startą czekoladą lub posiekanymi orzechami.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/browniezbananamiimasaorzechowa3.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/browniezbananamiimasaorzechowa7.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/browniezbananamiimasaorzechowa4.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/browniezbananamiimasaorzechowa1.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/browniezbananamiimasaorzechowa2.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/browniezbananamiimasaorzechowa5.jpg)
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Wczoraj chciałam zrobić pizzę z sosem na bazie serka mascarpone. Niemiło się zdziwiłam, kiedy podczas rozpakowywania zakupów okazało się że kupiłam karmelowe mascarpone – i co ja z tym zrobię, bo na pewno nie sos do pizzy 🤣 właśnie skończyłam pić kawę, delektując się tym pysznym ciastem, właśnie z serkiem karmelowym (nie potrzeba wtedy dodatkowego cukru pudru). Jest pyszne!
Historia z serkiem mascarpone super! nawet nie wiedziałam, że taki jest 🙂
cieszę się bardzo, że przepis się przydał 🙂