Sernik z polewą kawową

Pyszny, delikatny sernik na ciasteczkowym spodzie z polewą kawową na wierzchu.

Polewę przygotowuje się ze śmietanki, białej czekolady oraz kawy. Ja dałam kawę zbożową.

Ciasto spotkało się u mnie w domu z ogromnym entuzjazmem. Polecam i Wam.

Spód:

  • 200 g ciasteczek zbożowych/owsianych
  • 70 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 800 g serka kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony (4 x 200 g)
  • 250 g mascarpone
  • 2/3 szkl. cukru/erytrytolu
  • 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Polewa kawowa:

  • 1 łyżka likieru kawowego (opcjonalnie), u mnie Kahlua
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, u mnie zbożowa
  • 250 g śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sernik z polewą kawową – sposób wykonania:


Spód:

Masło roztapiamy na malutkim ogniu.

Ciasteczka umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy (partiami) na piach. Łączymy z roztopionym masłem.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzamy przygotowane ciasteczka z masłem, dociskamy łyżką lub ugniatamy dłońmi.


Masa serowa:

W misie miksera umieszczamy twaróg, serek mascarpone, jajka, żółtka, proszek budyniowy, cukier/erytryrol, śmietankę oraz ekstrakt waniliowy.

Składniki miksujemy przez około 30-40 sekund, do połączenia.

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.


Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 120 stopni, zapiekamy dalej przez około 90 minut (środek sernika może delikatnie falować, natomiast boki powinny być ścięte i leciutko (!) zarumienione). Studzimy w wyłączonym, uchylonym piekarniku.


Polewa:

Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Dodajemy kawę, pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę oraz napęczniałą żelatynę.

Całość mieszamy do rozpuszczenia się składników i uzyskania polewy o jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy likier kawowy. Odstawiamy.


Gdy polewa zacznie nieco gęstnieć (trochę to zajmuje 😉 ) wylewamy ją na przestudzony sernik. Odstawiamy do lodówki na całą noc.

Inspiracja na polewę: zjemto.blog/2021/03/11/sernik-migdalowy-z-polewa-kawowa/