Sałatka z grzankami i awokado

Prosta, a jaka pyszna sałatka. Do jej przygotowania wystarczy sałata, awokado, czerwona cebula oraz grzanki przygotowane z ciabatty. Największym zaskoczeniem w tym połączeniu może być sos przygotowany z pasty tahini. Spróbujcie i dajcie znać co sądzicie o takiej sałatce 🙂

Ps. Jeśli nie masz pasty sezamowej, a nie chcesz kupować jej specjalnie do tej sałatki, albo po prostu jej nie lubisz, zrób ją z innym sosem. Sprawdzi się miodowo-musztardwoy, czy taki na bazie oliwy i odrobiny octu winnego. Myślę, że sos jak z sałatki Cesar też mógłby tutaj pasować.

Grzanki:

  • 2 ciabatty
  • oliwa z oliwek
  • granulowany czosnek
  • zioła prowansalskie

Sałatka:

  • sałata rzymska (może być też lodowa lub kapusta pekińska)
  • 2 awokado hass
  • czerwona cebula

Sos tahini:

  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini (uwaga! ta przygotowana z niełuskanych ziaren sezamu może mieć nieco gorzki smak)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta wędzonej papryki
  • sól do smaku
  • przegotowana, letnia woda – kilka łyżek

Ciabattę kroimy na plasterki, a następnie w kostkę. Skrapiamy dość obficie oliwą z oliwek, posypujemy granulowanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi (jeśli chcesz możesz też oprószyć solą i pieprzem). Mieszamy. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Zapiekamy przez kilka minut, do lekkiego zezłocenia, w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni (należy pilnować, by grzanki się nie spaliły, bo będą gorzkie).

W kubeczku umieszczamy pastę tahini (wcześniej warto ją dokładnie przemieszać w słoiczku, by olej sezamowy dokładnie wymieszał się z sezamową miazgą), dodajemy słodzidło, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy (na tym etapie sos może wyglądać jakby był zwarzony). Dodajemy tyle wody, by uzyskać gładką konsystencję sosu (najlepiej dodawać po 1 łyżce – u mnie około 4-5). Doprawiamy solą oraz szczyptą papryki.

Sałatę siekamy.

Awokado kroimy na plasterki.

Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka (jeśli chcesz, możesz ją dodatkowo zamarynować na szybko, zasypując najpierw 1 łyżką cukru pudru lub miałkiego erytrytolu, a po kilku minutach zalewając 1-2 łyżkami octu winnego lub jabłkowego).

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Tuż przed podaniem polewamy sosem tahini (lub innym sosem, jeśli masz ochotę).