Zapiekanka z kurczakiem i tortillą
Zapiekanka to zawsze fajny wybór na obiad, prawda? Tutaj mamy prostą zapiekankę ryżową, przygotowaną na ryżu duszonym w wodzie i pomidorach z puszki. Gotowy ryż wymieszałam z posiekanym/tartym serem cheddar i wyłożyłam na dno zapiekanki. Na ryżu ułożyłam podsmażone mięso kurczaka oraz ser i tortillę.
Prawdę powiedziawszy liczyłam na to, że tortilla mocno się przypiecze i da taki chrupiący efekt WOW jak np w przypadku zapiekanki meksykańskiej (choć w tym wypadku użyłam nachosów) czy zapiekanki meksykańskiej na tortilli. Być może użyłam jej po prostu za dużo lub zawinił fakt, że miałam już otwarte opakowanie i tortilla była „nie pierwszej świeżości”?
- 2 małe piersi kurczaka + ulubione przyprawy do kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szkl. ryżu
- 1,5 szkl. wody lub bulionu warzywnego
- 200 g tartego sera (u mnie około 80 g sera cheddar w plastrach – pokroiłam je na paseczki i wymieszałam z ryżem; + 1 kulka mozzarelli – pokroiłam w kostkę i posypałam po wierzchu)
- 1-2 tortille
- oliwa
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami. Smażymy na rozgrzanej patelni (na niewielkiej ilości oliwy). Odstawiamy na bok.
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy posiekamy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Wsypujemy ryż, krótko smażymy, po czym dodajemy wodę/bulion i pomidory z puszki. Dusimy na mały ogniu, pod przykryciem, do czasu aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę (jeżeli będzie taka potrzeba, dodajemy trochę więcej wody).
Ugotowany ryż łączymy z połową tartego sera (u mnie posiekane na paseczki plastry sera cheddar), mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu rozkładamy podsmażonego kurczaka oraz pokrojone w trójkąty tortille (u mnie duża warstwa z 2 sztuk, ale myślę, że przy mniejszej ilości lepiej się ona zapiecze). Całość posypujemy pozostałym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-20 minut – do zapieczenia tortilli i roztopienia sera.