Składana tortilla z serkiem kanapkowym i pieczarkami

Tortilla i ciasto francuskie to dwa produkty, które chyba w każdym zestawieniu smakowym smakują dobrze.

Ostatnio uwielbiam przygotowywać składaną tortillę. Tym razem postanowiłam połączyć pieczarki, serek kanapkowy, rukolę oraz paprykę. Papryka uciekała mi z tortilli, dlatego w ostatniej chwili dołożyłam pod nią ser cheddar (dlatego nie widzicie go na zdjęciu przed podgrzaniem) i to był doskonały pomysł.

Tortilla wyszła pyszna. Spróbujcie 🙂

  • 2 tortille
  • 2-3 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
  • 8 średniej wielkości brązowych pieczarek
  • 2 garście rukoli
  • kawałek czerwonej papryki (lub 1 malutka)
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 plasterki sera cheddar
  • mielona papryka słodka
  • sól

Pieczarki kroimy na plasterki, obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub masła. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i mielonej papryki.

Paprykę kroimy na paseczki.

Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni.

Tortille nacinamy z jednej strony, od krawędzi aż do środka. Na 1/4 części rozkładamy podsmażone pieczarki, obok dajemy rukolę, dalej rozprowadzamy serek kanapkowy, oprószamy go ziołami prowansalskimi, posypujemy słonecznikiem. Na ostatnią część tortilli dajemy plasterek sera oraz pokrojoną paprykę. Całość składamy, a następnie obsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni, z obu stron do zarumienienia.