Meksykańska zapiekanka
Meksykańska zapiekanka to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację.
Jest smacznie i bardzo sycąco.
Polecam.
- 100 g ryżu
- 500 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 nieduże marchewki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3-4 ogórki konserwowe
- ok. 150 g tartej mozzarelli
- garść lub dwie chipsów tortilla/nachos
- mielona słodka papryka
- suszone oregano
- sól, pieprz
- Vegeta Natur
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy Vegeta Natur. Rozkładamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Ogórki konserwowe kroimy na półplsterki. Rozkładamy na warstwie ryżu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy.
Obraną marchew trzemy na tarce jarzynowej.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oleju. Wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy tartą marchewkę. Smażymy aż do zeszklenia się warzyw.
Na patelnię dodajemy mięso mielone. Gdy straci różowy kolor dodajemy czosnek oraz pomidory wraz z zalewą i rozmieszany w około 1/3 – 1/2 szklanki zimnej wody koncentrat pomidorowy. Smażymy przez kilka minut, aż nadmiar płynów odparuje z patelni.
Pod koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę oraz osączoną, przepłukaną na sicie czerwoną fasolkę. Smażymy całość jeszcze przez około 2-3 minutki.
Zawartość patelni doprawiamy do smaku mieloną papryką, suszonym oregano, przyprawą Vegeta Natur oraz solą i pieprzem, mieszamy. Rozprowadzamy w naczyniu żaroodpornym.
Wierzch posypujemy większą częścią tartego sera. Rozkładamy chipsy tortilla/nachos. Posypujemy pozostałym serem.
Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.
Na warstwie ryżu rozkładamy farsz mięsno-warzywny Posypujemy tartym serem Rozkładamy chipsy Tortilla/Nachos Posypujemy resztą sera Wstawiamy do piekarnika na 20 minut
durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Ładna i kolorowa ale dla mojej Mamy zbyt cięzka na kolację ale obiad moze być 🙂 Fajny ten chrupiacy dodatek 😉
Smacznie wygląda 🙂 Pozdrawiam ❤
Wygląda bosko! Coś mi się wydaje, że jutro kupuję nachosy i spróbuję:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Zrobiłam i jest po prostu pyszna?
Hurra! To wspaniała wiadomość – dziękuję 🙂