Zapiekanka meksykańska na tortilli

Przepyszna zapiekanka w nieco meksykańskim wydaniu, która ma w sobie i coś z lazanii i quesadilli. Kto lubi tego typu jedzenie, z pewnością będzie zachwycony. Ja byłam.

Tortille ze środka są przyjemnie mięciutkie, z warstwą ciągnącego się sera, zaś ostatnia tortilla, ta z wierzchu, po zapieczeniu jest przyjemnie chrupiąca.

Danie może nie wygląda zbyt reprezentacyjnie, ale jest bardzo sycące i przede wszystkim pysznie. No i zdecydowanie nie jest to fit propozycja 😉

Do przygotowania tej zapiekanki wykorzystałam okrągłe naczynie do zapiekania.

  • 1 op. tortilli (najlepiej zbliżone wielkością do posiadanego naczynia żaroodpornego, u mnie tortilla o średnicy 20 cm)
  • 400 g mięsa mielonego np drobiowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy (160 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 50 g sera cheddar
  • mielona papryka słodka, ostra
  • sól, pieprz

Paprykę kroimy w kostkę.

Kukurydzę i czerwoną fasolkę osączamy na sicie. Przepłukujemy zimną wodą.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mięso mielone. Doprawiamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem i smażymy. Gdy mięso straci różowy kolor na patelnię dodajemy paprykę, 2 łyżki koncentratu oraz 1/3 szklanki zimnej wody. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 7-10 minut. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. Smażymy do czasu, aż wszelki płyn odparuje z patelni.


Na dnie okrągłego naczynia żaroodpornego dajemy tortillę. Posypujemy ją niewielką ilością tartego sera, po czym wykładamy 1/3 mięsnego nadzienia. Ponownie rozkładamy część sera. Dajemy kolejny placek tortilli. Znów sypiemy troszkę sera, dajemy nadzienie, ser, tortillę, ser itd, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić tortilla, obsypania niewielką ilością sera.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Kroimy po około 10-15 minutach od wyjęcia z piekarnika.