Surówka z jabłek i kalarepy
Pyszna i chrupiąca surówka z jabłek i kalarepy. Świetnie komponuje się obok glazurowanej młodej marchewki.
Podałam ją do kurczaka w cieście francuskim.
- 2-3 jabłka
- 2 kalarepy
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- sól
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w średniej wielkości kostkę.
Kalarepę obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę.
Koperek drobno siekamy.
Składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku szczyptą soli. Mieszamy.
apetyczna surówka
Kalarepy w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Wygląda super 🙂
Dziękuję 🙂 U mnie najczęściej kalarepa ląduje w zupie lub zjadana na surowo, czy jako dodatek do surówek. Ten przepis to okazja, aby na równi z jabłkiem uczynić z niej głównego bohatera 😉