Sałatka pomidorowa z tuńczykiem
Nie ma to jak pyszne, soczyste pomidory. W sezonie mogłabym zajadać się nimi na okrągło.
Pomidory z cebulką do obiadu. Kromka chleba z pomidorem i odrobiną soli na kolację. Coś pysznego! A ostatnio, kiedy spróbowałam sałatki Panzanella , mam też ochotę na takie właśnie sałatki pomidorowe. Tym razem dodatkiem jest tuńczyk, niewielka ilość kaparów oraz obowiązkowo cebula. Pyszota!
- 3-4 pomidory malinowe
- 1-2 pomidory żółte
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1-2 łyżeczki kaparów
- 1 mały słoiczek tuńczyka
- suszona bazylia + listki bazylii do dekoracji
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy gorącą wodą. Następnie usuwamy skórkę i kroimy na większe kawałki (na ćwiartki, a następnie każdą z nich na pół).
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Cebulę kroimy w piórka.
Tuńczyka osączamy, dzielimy na mniejsze części.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy kapary. Oprószamy suszoną bazylią, solą oraz szczyptą pieprzu. Dodajemy oliwę. Wierzch dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Podajemy solo lub z kromką świeżego pieczywa.