Sałatka pomidorowa z tuńczykiem

Nie ma to jak pyszne, soczyste pomidory. W sezonie mogłabym zajadać się nimi na okrągło.

Pomidory z cebulką do obiadu. Kromka chleba z pomidorem i odrobiną soli na kolację. Coś pysznego! A ostatnio, kiedy spróbowałam sałatki Panzanella , mam też ochotę na takie właśnie sałatki pomidorowe. Tym razem dodatkiem jest tuńczyk, niewielka ilość kaparów oraz obowiązkowo cebula. Pyszota!

  • 3-4 pomidory malinowe
  • 1-2 pomidory żółte
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1-2 łyżeczki kaparów
  • 1 mały słoiczek tuńczyka
  • suszona bazylia + listki bazylii do dekoracji
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy gorącą wodą. Następnie usuwamy skórkę i kroimy na większe kawałki (na ćwiartki, a następnie każdą z nich na pół).

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Cebulę kroimy w piórka.

Tuńczyka osączamy, dzielimy na mniejsze części.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy kapary. Oprószamy suszoną bazylią, solą oraz szczyptą pieprzu. Dodajemy oliwę. Wierzch dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Podajemy solo lub z kromką świeżego pieczywa.


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym