Sałatka z makaronem orzo i brokułami II

Na blogu jest już jedna sałatka z makaronem orzo i brokułem, natomiast ta dzisiejsza, można powiedzieć, jest bardziej wiosenna, warzywna. Oprócz brokuła mamy tutaj jeszcze pomidora i rzodkiewki. No i jajka, a jak! Bo każda sałatka z jajkami jest po prostu lepsza 🙂

  • 250 g makaronu orzo
  • 1 duży brokuł
  • 2 duże pomidory malinowe lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 5-6 jajek
  • pęczek rzodkiewek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie (u mnie z młynka)
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.

Podzielonego na różyczki brokuła gotujemy na al dente w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w dużą kostkę.

Rzodkiewki kroimy na półplasterki.

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzącą wodą. Pozbawiamy skórki oraz gniazda nasiennego. Miąższ kroimy w kostkę. W przypadku wykorzystania pomidorków koktajlowych wystarczy przekroić je na pół.

Majonez łączymy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Sos łączymy z pozostałymi składnikami.