Sałatka z makaronem orzo i brokułami II
Na blogu jest już jedna sałatka z makaronem orzo i brokułem, natomiast ta dzisiejsza, można powiedzieć, jest bardziej wiosenna, warzywna. Oprócz brokuła mamy tutaj jeszcze pomidora i rzodkiewki. No i jajka, a jak! Bo każda sałatka z jajkami jest po prostu lepsza 🙂
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/04/salatkazorzobrokulemirzodkiewkami7.jpg)
- 250 g makaronu orzo
- 1 duży brokuł
- 2 duże pomidory malinowe lub kilka pomidorków koktajlowych
- 5-6 jajek
- pęczek rzodkiewek
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- zioła prowansalskie (u mnie z młynka)
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.
Podzielonego na różyczki brokuła gotujemy na al dente w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w dużą kostkę.
Rzodkiewki kroimy na półplasterki.
Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzącą wodą. Pozbawiamy skórki oraz gniazda nasiennego. Miąższ kroimy w kostkę. W przypadku wykorzystania pomidorków koktajlowych wystarczy przekroić je na pół.
Majonez łączymy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Sos łączymy z pozostałymi składnikami.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/04/salatkazorzobrokulemirzodkiewkami6.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/04/salatkazorzobrokulemirzodkiewkami5.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/04/salatkazorzobrokulemirzodkiewkami4.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/04/salatkazorzobrokulemirzodkiewkami1.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/04/salatkazorzobrokulemirzodkiewkami.jpg)