Sałatka Panzanella

Przepyszna sałatka, która zachwyca smakiem i prostotą składników. Kolejny raz udowadniamy, że mniej znaczy więcej. Tutaj głównymi składnikami są pomidorki koktajlowe oraz grzanki, a dodatki to czerwona cebula, kapary i listki bazylii. Do tego jeszcze sos przygotowany na bazie oliwy i octu. No mówię Wam, pysznie jest!

Miałam to szczęście, że trafiłam na wspaniałe, słodziutkie pomidorki. To one w głównej mierze odpowiadają za efekt końcowy, dobrze więc przygotować taką sałatkę w środku lata, kiedy mamy dostęp do różnych odmian dojrzałych pomidorów. Nie muszą to być, tak jak w przepisie, jedynie pomidorki koktajlowe. Można zmieszać różne odmiany, kolory i pokroić je na mniejsze kawałki.

Bardzo polecam!

  • 2 ciabatty (u mnie pieczywo pszenno-żytnie typu ciabatowego – 250g)
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1-2 małe czerwone cebule
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki kaparów
  • oliwa
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól, pieprz

Bułkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Obficie skrapiamy oliwą, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i zapiekamy, aż do ładnego zarumienienia (co jakiś czas warto grzanki przemieszać).

Pomidorki kroimy na pół.

Cebulę kroimy w piórka.

W misce łączymy pomidorki, cebulę, grzanki, kapary oraz listki bazylii (ja wybrałam małe listki, jeśli macie duże, można je z grubsza posiekać).

Trzy łyżki oliwy łączymy z octem winnym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy do sałatki, mieszamy.


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami