Bułeczki nadziewane boczkiem i cebulą
Słuchajcie, jakie te bułki wyszły dobre! Jestem w szoku… takim pozytywnym, ma się rozumieć 🙂
Boczku dałam 200 g i do tego 2 średniej wielkości cebule, bo lubimy. Farszu wyszło dużo.
Bułeczki są przepyszne, nie wiem jak smakują na zimno, bo wsunęliśmy wszystkie jeszcze ciepłe. No nie dało się odczekać, tak pachniały;)
Polecam miłośnikom boczku. A jeśli nie jesteście fanami mąki żytniej razowej, mimo wszystko też spróbujcie, jest wyczuwalna, ale nie dominująca. Moim zdaniem bułeczki są rewelacyjne 😉
- 1 szkl. mąki żytniej chlebowej
- 2 szkl. mąki pszennej (dałam taką do pizzy, typ 00)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 1 szkl. ciepłej wody
- 150-200 g boczku
- 1 duża cebula
- majeranek
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko
- parmezan/grana padano
Do garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i ucieramy aż nabiorą płynnej konsystencji. Wlewamy wodę, mieszamy raz jeszcze i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy sól i powoli, cały czas mieszając, wlewamy wodę z drożdżami. Następnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).
Cebulę drobno siekamy.
Boczek kroimy na mniejsze kawałki.
Składniki podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju. Pod koniec doprawiamy otartym w dłoniach majerankiem oraz szczyptą soli (uwaga, boczek jest słony) i pieprzem.
Odstawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na 6 równych kawałków i każdy rozpłaszczamy w dłoniach. Na środek każdego kawałka umieszczamy nadzienie, dokładnie zlepiamy, formując okrągłą bułeczkę.
Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do napuszenia. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy po wierzchu startym drobno parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy aż do zarumienienia (u mnie około 25-30 minut).