Burger z polędwiczką z kurczaka

Lubisz domowe burgery? Proponuję Ci dzisiaj baaaardzo fajne burgery z kurczakiem.

Jak zwykle domowy fast food nie może obejść się bez domowych bułeczek. Te są najlepsze z najlepszych. Tym razem po raz pierwszy przygotowałam je z pomocą robota planetarnego, a nie jak do tej pory, ręcznie. Ciasto wyszło fenomenalne i dość szybko uzyskało właściwą konsystencję. Niestety, po czasie zorientowałam się, że jajko, które miało iść do ciasta, zostało na blacie 😉 Mimo tej małej wpadki, bułki wyszły bardzo dobre i nikt się nie zorientował w pomyłce 😉

Przepis na bułeczki TUTAJ  (klik).

Do bułeczek dodałam dodatki warzywne – listek sałaty, plasterki konserwowego ogórka, czerwoną cebulę, paprykę oraz plaster pomidora, a także sos majonezowo-ketchupowy. Dodatkiem mięsnym były zamarynowane w ketchupie z dodatkiem przyprawy curry polędwiczki z kurczaka. Dodałam również ser cheddar.

Kanapki wyszły super! Mój mąż i syn nie mogli się ich nachwalić 🙂 Mnie też smakowało. Bardzo!

  • około 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 110 g keczupu
  • 1,5 – 2 łyżeczki curry
  • kilka listków sałaty np lodowej, rzymskiej lub strzępiastej
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1/3 żółtej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • ser cheddar w plastrach
  • sól, pieprz
  • 6 bułeczek  (przepis na bułeczki TUTAJ-Klik)

Sos majonezowo-ketchupowy:

  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz

Ketchup mieszamy z przyprawą curry, niepełną łyżeczką czarnego pieprzu oraz około 1/3 łyżeczki soli. Dwie łyżki mieszanki odkładamy na bok, a pozostałą nacieramy polędwiczki z kurczaka. Mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na około 3o minut, by nieco się ogrzało. Po tym czasie smażymy z obu stron na rozgrzanej na patelni oliwie (polecam oliwę w spreju).

Majonez oraz ketchup mieszamy ze sobą. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem.

Ogórka i pomidora kroimy na plasterki.

Cebulę i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na cienkie krążki.

Bułki kroimy na pół. Na spodzie rozprowadzamy odłożony wcześniej sos ketchupowy z curry, dajemy listek sałaty, plasterki ogórka, pomidora, cebulę, paprykę oraz polędwiczki z kurczaka i ser. Polewamy sosem ketchupowo-majonezowym, przykrywamy drugą częścią bułki.

Inspiracja