Sałatka z makaronem orzo, tuńczykiem i słonecznikiem

Prosta i pyszna sałatka z makaronem w kształcie ryżu i tuńczykiem. Jedna z moich ulubionych.

To taka sałatka, którą uwielbiam przygotowywać na co dzień i zabierać sobie np do pracy, ale jest na tyle dobra, że nie powstydziłabym się postawić jej na świątecznym stole.

Makaron orzo (w kształcie ryżu), ugotowane jajka, tuńczyk, ananas, kukurydza i chrupiący słonecznik. To musi smakować dobrze, i smakuje 🙂

  • 250 g makaronu orzo
  • 4 jajka
  • 1 słoiczek tuńczyka (ja kupuję żółtopłetwego Nixe)
  • 1 puszka kukurydzy, mała (160 g po odsączeniu)
  • 1 puszka ananasa (dałam bez 3 sztuk)
  • garść słonecznika
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo, kroimy w grubą kostkę.

Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy na mniejsze części.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę.

Słonecznik można dodatkowo krótko podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, odstawiamy do schłodzenia.