Spaghetti z zielonym groszkiem i wędzonym łososiem

Lubię przygotowywać dania makaronowe w środku tygodnia, bo to zawsze fajny pomysł na szybki obiad po pracy. Czasem wystarczy mniej niż pół godziny i obiad ląduje na stole.

Tym razem spodobał mi się pomysł na makaron z zielonym groszkiem, cebulką i wędzonym łososiem. Zrobiłam raz…. a potem kolejny i myślę, że będę robić go częściej. Szybko i smacznie. I o to chodzi.

U nas poniższa porcja (z wykorzystaniem 125 g łososia) spokojnie wystarcza dla 3 osób.

  • makaron spaghetti
  • 125 – 250 g wędzonego na gorąco łososia
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 3/4-1 szkl. śmietanki 30%
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • masło klarowane

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość klarowanego masła, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek oraz mrożony groszek. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 5-6 minut, aż groszek zmięknie. Następnie dodajemy śmietankę oraz parmezan i podzielonego na kawałki łososia, Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy moc palnika. Gotujemy aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku szczyptą ostrej papryki, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

Odcedzony makaron wykładamy na talerze, podajemy ze śmietanowym sosem z groszkiem i łososiem.