Roladki schabowe z warzywami

Roladki schabowe wypełnione warzywnym wnętrzem. Z cebulą, porem, papryką, cukinią, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Dobre, choć nie jest to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego mięsa 😉

Roladki można poddać dowolnej obróbce termicznej – usmażyć w panierce lub bez, podsmażyć wstępnie, a następnie zapiec w piekarniku lub jedynie upiec – u mnie właśnie w tej ostatniej wersji, pieczone bez panierki. Następnym razem jednak krótko je podsmażę, a następnie zaleję bulionem i będę dusić do miękkości.

  • 4-5 plastrów schabu
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 por
  • 1 mała czerwona papryka
  • kawałek cukinii (około 80 g)
  • 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • granulowany czosnek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • oliwa

Cebulę oraz pora kroimy w kostkę. Smażymy na niewielkim ogniu, na 1 łyżce oliwy. Następnie dokładamy pokrojone w dosyć drobną kostkę paprykę i cukinię. Smażymy do zeszklenia. Pod koniec dokładamy pokrojone suszone pomidory oraz szpinak. Doprawiamy szczyptą soli oraz ziołami prowansalskimi i granulowanym czosnkiem. Smażymy, aż szpinak wyraźnie zwiędnie.

Kawałki schabu rozbijamy na cienkie płaty. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na środku dajemy przygotowany farsz warzywny, zwijamy w roladkę. Jeśli jest taka potrzeba roladki zabezpieczamy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami.

Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Po około 30 minutach, można zdjąć pokrywkę, a wierzch roladek skropić niewielką ilością oliwy. Jeśli chcesz bardziej zarumienione mięso, obsmaż je najpierw na patelni, a następnie zapiecz w piekarniku do miękkości.

Myślę, że fajną opcją będzie też obsmażenie roladek, przełożenie ich do rondelka, zalanie mniej więcej do połowy bulionem i duszenie pod przykryciem na małym ogniu.