Taquitos z kurczakiem

Te ruloniki z tortilli z farszem drobiowo-serowym to fantastyczna przekąska na wszelkiego rodzaju domówki czy Sylwestra. Są pyszne. Jestem pewna, że zaskoczy Cię też to jak szybkie są do przygotowania. Można wykorzystać do nich gotowanego, pieczonego lub smażonego kurczaka.

My lubimy te „cygara” tak bardzo, że często robię nam takie bez okazji, jako posiłek do szkoły/pracy. Na ciepło wychodzą przyjemnie chrupiące, po nocy spędzonej w lodówce tortilla nieco mięknie, ale wciąż pozostają mega pyszne. Nam wersja „na zimno” pasuje bardzo.

Przepis po raz pierwszy zrobiłam w oryginalnej wersji dostępnej w aplikacji do mojego Air fryera *, i wtedy wykorzystałam kurczaka gotowanego, ale ten smażony, dobrze doprawiony dużo bardziej mi tutaj pasuje/smakuje.

Uwaga: pozostawione bez nadzienia krawędzie tortilli rumienią się dosyć mocno, więc farsz najlepiej jest dawać na całą powierzchnię.


* Wpis zawiera link afiliacyjny do serwisu Ceneo.pl. Po kliknięciu w link, zostaniesz przekierowany do serwisu Ceneo.pl, gdzie możesz zapoznać się z ofertą (m.in. porównać cenę produktu w różnych sklepach). Jeśli skorzystasz z oferty i zakupisz urządzenie z mojego polecenia, ja dostanę niewielką prowizję od sprzedaży.

  • 3 tortille
  • 2 nieduże piersi z kurczaka
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie mielona papryka słodka i ostra, szczypta imbiru, szczypta kurkumy, curry oraz sól i pieprz)
  • oliwa do smażenia
  • 250 g serka kanapkowego, śmietankowego (np Almette)
  • 120 g tartego sera cheddar
  • suszone oregano
  • szczypta mielonej ostrej papryki

Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami, skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie mieszamy.

Następnie smażymy na rozgrzanej patelni.

Kiedy kurczak przestygnie siekamy go drobniutko, na jak najcieńsze kawałki, lub krótko miksujemy w rozdrabniaczu

Do przestudzonego mięsa dodajemy oba sery i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy szczyptą mielonej ostrej papryki oraz oregano.

Tortille kroimy na ćwiartki (na pół, a następnie na pół).

Za pomocą łyżki nabieramy porcję farszu (1 łyżka farszu na 1 ćwiartkę tortilli) i formujemy długi wałek.

Na każdej tortilli, przy dłuższym jej brzegu, układamy nadzienie drobiowo-serowe (uwaga! nadzienie powinno być rozłożone na całym dłuższym brzegu tortilli, czyli nieco więcej niż widać na zdjęciu, bo tortilla będzie się przypalać).

Dokładnie zwijamy.

Gotowe tortille układamy w koszyczku frytownicy beztłuszczowej OVI Smart XXL.

Ja rozkładam tortillę jedna obok drugiej, w jednej warstwie; układam w taki sposób, by w trakcie pieczenia tortille się nie rozwinęły. Po przygotowaniu pierwszej partii, piekę następną.

Pieczemy do zarumienienia (u mnie przez około 5-6 minut w 195 stopniach).

Podajemy na ciepło lub na zimno.