Składana tortilla z serkiem kanapkowym i pieczarkami

Tortilla i ciasto francuskie to dwa produkty, które smakują dobrze praktycznie w każdym połączeniu smakowym. I właśnie za tę uniwersalność oba je uwielbiam! Ostatnio szczególnie chętnie sięgam po składaną tortillę. Jest to świetny sposób na szybki lunch, kolację, a nawet forma imprezowej przekąski. Ostatnio bardzo często pojawia się u mnie na stole składana tortilla z serkiem kanapkowym i pieczarkami. Oprócz tych składników dodaję jeszcze rukolę oraz paprykę i odrobinę słonecznika. Przy pierwszym smażeniu papryka uciekała mi z tortilli, dlatego teraz dokładam pod nią jeszcze ser cheddar (dlatego nie widzisz go na zdjęciu które robiłam po raz pierwszy). Z serem smakuje jeszcze lepiej.

Spróbuj tej wersji lub stwórz własną ulubioną. I koniecznie daj znać, co najbardziej lubisz dodawać do środka. Smacznego! 😊


Chcesz więcej pomysłów z tortillą? Zajrzyj do przepisu na omleto-tortillę z boczkiem, taquitos z kurczakiem lub HIT na blogu: tortille z kurczakiem i warzywami.

  • 2 tortille
  • 2-3 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
  • 8 średniej wielkości brązowych pieczarek
  • 2 garście rukoli
  • kawałek czerwonej papryki (lub 1 malutka)
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 plasterki sera cheddar
  • mielona papryka słodka
  • sól

Składana tortilla z serkiem kanapkowym i pieczarkami – wykonanie:

Pieczarki kroimy na plasterki, obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub masła. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i mielonej papryki.

Paprykę kroimy na paseczki.

Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni.

Tortille nacinamy z jednej strony, od krawędzi aż do środka. Na 1/4 części rozkładamy podsmażone pieczarki, obok dajemy rukolę, dalej rozprowadzamy serek kanapkowy, oprószamy go ziołami prowansalskimi, posypujemy słonecznikiem. Na ostatnią część tortilli dajemy plasterek sera oraz pokrojoną paprykę. Całość składamy, a następnie obsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni, z obu stron do zarumienienia.