Sałatka Sylwestrowa

Sałatka Sylwestrowa powinna być wyjątkowa i z tzw „efektem WOW!” Myślę, że ta właśnie taka jest.

Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem, marynowaną czerwoną cebulą, papryką, kuleczkami serowymi i grzankami. Jest po prostu przepyszna.

Warto podać ją w dniu przygotowania, lub odłożyć sobie grzanki i posypać nimi sałatkę tuż przed podaniem, aby jak najdłużej pozostały chrupiące.

Mam nadzieję, że dość pokaźna lista składników Was nie zniechęci i dacie sobie szansę wypróbować ten przepis. Moim zdaniem warto.

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe filety z kurczaka
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie curry, mielona papryka słodka i szczypta papryki ostrej, szczypta mielonego imbiru, sól, pieprz)

Kuleczki serowe:

  • 50 g sera sałatkowego typu feta (u mnie żółta favita)
  • 50 g serka kanapkowego śmietankowego, typu Almette
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • mielona papryka słodka i ostra
  • pieprz

Grzanki:

  • 5 kromek bułki wrocławskiej lub bagietki typu francuskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Bułkę wrocławską lub bagietkę kroimy na plasterki, a te z kolei w kostkę.

W miseczce łączymy oliwę z sosem sojowym, ziołami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszanką tę łączymy z kostkami chleba.

Grzanki rumienimy na rozgrzanej patelni lub rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut (do zarumienienia!). Odstawiamy na bok.


Kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy do smażenia i oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie to curry, mielona papryka słodka i szczypta papryki ostrej, szczypta mielonego imbiru, sól, pieprz), mieszamy. Odstawiamy na chwilę do zamarynowania, po czym smażymy na rozgrzanej patelni.

Kapustę pekińską szatkujemy.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka, zasypujemy ją cukrem pudrem i odstawiamy do czasu, aż się rozpuści. Następnie zalewamy octem winnym i ponownie odstawiamy do zamarynowania (około 15-20 minut). Odcedzamy.

Serek śmietankowy łączymy z serkiem sałatkowo-kanapkowym (favita), rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: mieloną paprykę, szczyptę soli i pieprz, mieszamy. Z przygotowanej masy nabieramy małe porcje i formujemy niewielkie kuleczki serowe.

Majonez łączymy z kwaśną śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

W misce mieszamy posiekaną kapustę, usmażonego kurczaka, cebulę, paprykę oraz sos. Na wierzchu rozkładamy kuleczki serowe oraz przygotowane grzanki.