Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami
Pani Dulska to ciasto warstwowe składające się z dwóch makowych blatów (które robimy z dodatkiem masy makowej z puszki). ciasta orzechowego oraz masy jabłkowej i czekoladowej masy budyniowej.
W przepisie ograniczyłam mocno ilość cukru, tak by nie wyszło ono zbyt słodkie, bo takie ostatnio najbardziej lubimy. Jeśli wolicie nieco słodsze ciasta, możecie dodać do ciasta makowego czy masy budyniowej nieco więcej cukru.
Ciasto jest smaczne i wysokie, takie tortowe. Bardzo dobrze się je kroi. Sprawdzi się przy okazji większych uroczystości czy Świąt.
Ciasto makowe:
- 150 g miękkiego masła
- 8 jajek
- 50 g cukru pudru
- 80 g miodu (u mnie nektarowy rzepakowy)
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 13 g kakao
- 700-750 g masy makowej z puszki
Biszkopt orzechowy:
- 5 jajek
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 1 szkl. mielonych orzechów (100 g)
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 lekko kopiaste łyżki mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Czekoladowa masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 op. budyniu czekoladowego, bez cukru
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 50-70 g czekolady mlecznej
- 200 g miękkiego masła
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 op. galaretki pomarańczowej
Dodatkowo:
- 2-3 garście posiekanych orzechów (włoskie lub laskowe)
- 3 paski czekolady mlecznej
Ciasto makowe:
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch (do białości). Nie przestając ucierać dodajemy po 1 żółtku (za każdym razem dokładnie miksujemy). Następnie dodajemy miód (jeśli ma stałą konsystencję należy go wcześniej podgrzać na malutkim ogniu i odstawić do przestudzenia). Następnie dodajemy masę makową z puszki i miksujemy do połączenia. Na koniec do masy dodajemy mąkę przesianą z kakao, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnym naczyniu. Łączymy z masą makową w 2-3 turach, delikatnie mieszając szpatułką
Powstałą masę makową rozlewamy do 2 wyłożonych papierem do pieczenia blaszek (21x32cm). Pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Ciasto orzechowe:
Całe jajka miksujemy wraz z cukrem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy, która znacznie zwiększy swoją objętość (nawet przez około 10 minut). Wlewamy olej. Następnie dodajemy zmieszane ze sobą mielone orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia, mieszamy szpatułką.
Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Masa budyniowa:
Do dużego garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka. Dodajemy cukier i podgrzewamy.
Pozostałe mleko mieszamy razem z proszkiem budyniowym oraz mąką pszenną. Wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia.
Do gorącej masy budyniowej dodajemy połamaną na kostki czekoladę, mieszamy, aż się roztopi.
Masę budyniową przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń.
Miksujemy do połączenia.Jabłka:
Jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Następnie przekładamy je do dużego garnka i dusimy na niewielkim ogniu, aż niemal całkowicie się rozpadną. Jeśli jest taka potrzeba, dosładzamy do smaku. Na koniec, do gorącej masy jabłecznej, dodajemy suchą galaretkę (proszek), mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Składanie ciasta:
Na jednym cieście makowym rozprowadzamy większą część masy budyniowej. Dajemy ciasto orzechowe. Na nim rozprowadzamy masę jabłkową. Przykrywamy drugim blatem makowym. Rozprowadzamy resztę masy budyniowej. Dekorujemy posiekanymi orzechami oraz posiekaną drobno czekoladą.