Orzechowe trójkąty z marcepanem

Tych orzechowo-marcepanowych ciasteczek nie mogli nachwalić się moi rodzice. Są jeszcze większymi miłośnikami orzechowych smaków niż ja. Wiedziałam więc, że w moim domu będą one miały duże wzięcie 🙂 Nie myliłam się!

Ciasteczka są przepyszne, mocno orzechowe, z delikatnym posmakiem marcepanu. Ładnie wyglądają pokrojone właśnie na trójkąty. Są przepyszne i gorąco je Wam polecam.

Przepis znalazłam na stronie Przyślij Przepis.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Masa:

  • 400 g orzechów włoskich
  • 200 g marcepanu
  • 125 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady białej

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki rozcieramy w dłoniach, łącząc ze sobą. Następnie dodajemy oba cukry, szczyptę soli oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na około 30-45 minut).


Orzechy siekamy.

Marcepan trzemy na dużych oczkach tarki. Łączymy z orzechami (ja dodatkowo ugniotłam marcepan z orzechami i ponownie starłam całość na tarce).

Do małego rondelka wlewamy śmietankę. Dodajemy cukier puder oraz masło. Składniki podgrzewamy na małym ogniu, po czym moc palnika zwiększamy i doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy do miski z orzechami i marcepanem. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy.


Schłodzone ciasto wykładamy na spód blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wykładamy masę orzechowo-marcepanową. Delikatnie dociskamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Po przestudzeniu dekorujemy czekoladą roztopioną, każda osobno, w kąpieli wodnej. Kroimy na trójkąty.

Źródło