Zawijańce francuskie z makiem
Słodka, makowa przekąska do zrobienia „na szybko”. Wystarczy gotowa masa makowa z puszki oraz ciasto francuskie. Do masy makowej dodałam ubitą pianę z białek oraz kaszę mannę. Wyszło pysznie.
Jeśli marzy Ci się makowiec na Święta, a nie masz ani czasu, ani umiejętności by przygotować tradycyjny, zawijany makowiec, zrób sobie takie roladki. To oczywiście nie to samo co makowiec w cieście drożdżowym, ale jako odrębna kategoria słodkości z makiem, roladki sprawdzą się świetnie.
Moje francuskie zawijańce wyszły mocno makowe. Ciasto zwijałam w roladę w taki sposób, by otrzymać ją dłuższą, niż grubszą, by tych roladek było więcej.
Roladki makowe najbardziej smakowały mi na zimno, po całkowitym przestudzeniu. Wyszły pyszne. Z zewnątrz ciasto wyszło chrupiące, zaś w środku masa makowa przyjemnie wilgotna.
Jeśli wolisz mniejszą ilość nadzienia makowego, myślę, że można tutaj spróbować wykorzystać 2 opakowania ciasta francuskiego (tylko wówczas wybierz te mniejsze, nie xxl).
- 1 op. ciasta francuskiego xxl
- 1 puszka maku
- 2 białka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1-2 żółtka + 1-2 łyżki mleka
Białka ubijamy na sztywno.
Masę makową przekładamy do miski, dodajemy do niej bułkę tartą oraz ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy. Wykładamy masę makową, pozostawiając puste krawędzie ciasta.
Zwijamy w roladę (ja zwijałam tak, by otrzymać więcej mniejszych kawałków).
Następnie roladę kroimy na plasterki (każdy około 2 cm). Przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika.
Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim, za pomocą pędzelka, wierzch i boki roladek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż do ładnego zarumienienia (około 25-30 minut, lub dłużej, wg potrzeby).