Pęczak z kiełbasą
Pęczak z kiełbasą to odpowiedź na chęć przygotowania prostego, niezbyt wyszukanego i niedrogiego dania w takim „swojskim” stylu. Czy mi się udało? Myślę, że tak, bo mój mąż kilka razy powtarzał, że takie danie mógłby jeść częściej.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/peczakzkielbasa5.jpg)
- szklanka suchej kaszy pęczak lub kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- około 300-400 g kiełbasy (może być drobiowa lub wieprzowa – u mnie tym razem z piersi kurczaka)
- 500 ml bulionu
- 2 garści świeżego szpinaku
- kilka posiekanych suszonych pomidorów (z zalewy)
- kawałek sera sałatkowego (typu feta) do posypania
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/cebulapiorka-900x1600.jpg)
Cebulę kroimy w piórka.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/kielbasaplastry-900x1600.jpg)
Kiełbasę kroimy na plasterki.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/cebulakielbasa1.jpg)
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę oraz kiełbasę. Smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie, a kiełbasa nieco się przyrumieni.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/bulion-900x1600.jpg)
Kaszę przelewamy na sicie pod bieżącą wodą, osuszamy.
Dodajemy na patelnię z podsmażonymi składnikami. Smażymy, mieszając, przez około 2 minuty, po czym podlewamy całość bulionem.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/ugotowanakasza.jpg)
Gotujemy, na małym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/szpinak.jpg)
Pod koniec dokładamy pokrojone suszone pomidory oraz szpinak, podgrzewamy, aż szpinak nieco zwiędnie.
Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/peczakzkielbasa1.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/peczakzkielbasa2.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/peczakzkielbasa3.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/peczakzkielbasa6.jpg)