Makaron z kiełbasą i cukinią w pomidorowym sosie

Ostatnio zrobiłam takie pyszne danie obiadowe, które w pewnym stopniu przypominało mi leczo z makaronem 😉

A, że leczo bardzo lubimy, również i to danie bardzo nam smakowało.

Mamy tutaj podsmażoną kiełbasę z cebulą, sos pomidorowy oraz cukinię. Ja podałam to z makaronem, ale równie dobrze sprawdzi się też ryż.

Na 4 porcje:

  • 200-250 g makaronu np penne
  • 1 cebula
  • 400 g kiełbasy (u mnie podwawelska)
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów (u mnie z czosnkiem)
  • 250 ml bulionu
  • 2 cukinie
  • płatki chili
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • parmezan

Cebulę kroimy w kostkę.

Cukinię kroimy w kostkę.

Kiełbasę kroimy na półplasterki.


Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy kiełbasę i smażymy aż do lekkiego przyrumienienia. Następnie na patelnię dodajemy cebulę, smażymy aż się zeszkli. Wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, do zgęstnienia sosu. Gdy pomidory zaczną się rozpadać, dodajemy cukinię i gotujemy dalej jeszcze przez kilka minut (do pożądanej miękkości cukinii).

Makaron gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz szczyptą płatków chili, mieszamy.

Podajemy posypane tartym parmezanem.